maanantai 26. elokuuta 2013

Onnistuneet häät –yksityiskohtien summa

Kirjoitin vuoden 2011 lopulla Häät.fi -sivuille omat kokemukseni hääjärjestelyistä. Nyt luin ihanan Palomiehen morsiamen loistavat vinkit hääpäivään ja oma postaukseni tuli mieleen. Vinkkimme ovat osittain vähän eri näkökulmasta, mutta samojakin mietteitä löytyy. Koska blogissani ollut Häät.fi -linkki ei enää toiminut, päätin laittaa ajatukseni vielä tänne näkyville. Ehkä ne eivät ihan pahasti ole vielä vanhentuneet. :)


Olen saanut kunnian olla vieraana yli 20 häissä. Näistä yhdet olivat omani, joiden järjestely oli paljolti minun vastuullani. Minulle on myös luotettu tärkeitä tehtäviä muiden häissä ja kaasona olen saanut olla jo kolme kertaa (mm. siskoni ja ystäväni). Uskon siis, että näistä juhlista olen saanut vähän kokemusta ja ajattelin listata joitakin yksittäisiä aioita, joita olisi hyvä ottaa huomioon. Kattavaa listaa on mahdotonta tehdä ja erilaisia muistilistoja netistä paljon jo löytyykin. Häät ja tavat vaihtelevat ja kohtia pitää tietysti soveltaa kunkin juhlan mukaiseksi. Tässä kuitenkin jotain yksityiskohtia, joita kannattaa minun mielestäni miettiä hyvissä ajoin. 

Omista häistä jo vuodelta 2001...

1. Seremoniamestari. Jos kaaso tai bestman ei ole luonteva tähän hommaan, niin kannattaa antaa vastuu suosiolla jollekulle muulle. Seremoniamestarin tärkein tehtävä on pitää vieraat ajantasalla siitä mitä seuraavaksi on tulossa ja kuinka pian. Ohjelma pitää siis käydä hänen kanssaan etukäteen huolella läpi ja kertoa mitä haluatte vieraille tiedotettavan. Viihtyvyyttä lisää, kun tietää onko aikaa käydä ulkona tai vessassa ja milloin saa ruokaa.

Seremoniamestarin on myös oltava yhteistyössä keittiön kanssa, jotta ruoka ei esimerkiksi jäähdy odotellessa pöytiin. Sopivan rento puhetyyli pitää yleisönkin rentona, mutta kunkin juhlan haluttu yleistunnelma pitää tietysti ottaa huomioon. Jos hääpari tahtoo arvokkaan ja virallisen juhlan, ei mitkä tahansa vitsit sovi tilanteeseen.

2. Lämpötila. Juhlatiloja ja sääoloja on monenlaisia. Liika kuumuus tai kylmyys ei luo juhlatunnelmaa, joten kannattaa varautua mahdollisuuksien mukaan vaihtoehtoihin. Jos juhlapaikalla ei ole ilmastointia ja häät ovat heinäkuussa, olisi kuumuus otettava huomioon jo ohjelmaakin suunniteltaessa. Voiko jotain järjestää tarvittaessa ulkona tai onko hyvä pitää tarpeeksi taukoja? Kylmää juotavaa voisi laittaa pöytiin jo heti paikalle saavuttaessa.

3. Nykyään monet hääparit käyttävät onneksi jo ammattilaiskuvaajia. Kokenut ammattilainen osaa työnsä, mutta silti kannattaa käydä läpi millaisia kuvia juuri te haluatte ja mitkä yksityiskohdat pitäisi muistaa kuvata. Onko teille tärkeää saada kuvat kaikista koristeista ja kukista, entä jokaisesta vieraasta tai ohjelmanumerosta? Sormukset, kampaus, meikki, kynnet, puvut, kengät, kimppu, hiuskoriste... haluatteko kaikista kauniit, mietityt kuvat muistoksi? Tehkää kuvaajalle myös lista perhe- ja kaaso/bestman-kuvista, jotka haluatte päivän aikana otettavan. Kerro myös, jos haluat omat kuvasi tietystä suunnasta, jotta puvun toispuoleiset koristeet tai hiuskoristeet näkyvät parhaiten.

Vaivalla järjetettyjen häiden tallentamista ei vain ole hyvä jättää harrastelijoiden vastuulle. Vaikka siskontyttö olisi loistava kuvaaja blogikuviensa perusteella, hän ei välttämättä pärjää liikkuvien kohteiden ja haastavien valotusten kanssa. Ammattilainen osaa myös editoida kuvat upeiksi, vaikka se vähän maksaakin. Hyviä kuvia on mahdotonta saada jälkikäteen, jos ensimmäisellä kerralla kaikki ei onnistunutkaan!

4. Delegointi. Jos ette osaa, jaksa tai ehdi tehdä kaikkea itse, muistakaa hankkia hyviä apulaisia. Niitä voivat olla sukulaiset, ystävät tai yhtä hyvin palkatut hääsuunnittelijat. Hyvä hääsuunnittelija voi jopa säästää rahojanne yhteistyökumppaneiden tarjouksilla ja virhehankintojen ja -varausten välttämisessä. Yhtä tärkeää on osata hankkiutua eroon huonoista apulaisista, jotka tietävät teitä paremmin mikä teidän häihinne sopii ja ketkä vieraat tulee kutsua. Jos kaaso ei osaa olla onnellinen puolestasi tai vaikeuttaa jokaista asiaa, on parempi vaihtaa kaasoa. Minusta häät ovat hääparin juhla ja ne, jotka eivät sitä hyväksy, voivat jättää tulematta. On kurjaa katsoa morsianta tai sulhasta, joka on antanut kaikkensa hääjärjestelyissä, eikä jaksa enää nauttia itse hääpäivästä.

5. Aikataulu. Tehkää sellainen! Kaikkea on mahdoton ennakoida, mutta melko tarkka suunnitelma kannattaa olla. On myös hyvä varata varaohjelmaa, jos aika tuntuu käyvän pitkäksi tai esimerkiksi ruokaa joudutaan odottamaan oletettua pidempään. Siirtymisiin isommalla joukolla voi mennä paljon aikaa, eikä kiirehtiminenkään juhlapäivänä tunnu hyvältä. Koko päivän aikatauluttaminen vaikka 5 min tarkkuudella tuskin haittaakaan ja joustaahan aina voi. On myös parasta, että hääpari ei itse joudu miettimään aikataulua, vaan muut hoitavat siinä pysymisen.

6. Kirkosta poistuminen. Minusta tuntuu, että tämä kohta unohdetaan usein. Hääpari lähtee alttarilta ensimmäisenä ja menee sopivaan paikkaan odottamaan tai kiertää ulkokautta takaisin sisälle kirkkoon. Vieraat jäävät ulos pääovelle odottamaan mahdollisten riisien, saippuakuplien tai muun heitettävän kanssa.

Sitten... kun tulette ovelle, älkää pitäkö kiirettä. Seiskää ovella pitkään, nauttikaa tilanteesta ja antakaa kuvaajien kuvata rauhassa. Suudelkaa pitkään ja hymyilkää riisisateessa. Ehdota etukäteen esimerkiksi kaasolle, että hän huutaa ensimmäisenä onnea tai alkaa taputtamaan, jotta muidenkin on helpompi lähteä siihen mukaan. Sopikaa tarkasti etukäteen, kuka tulee paikalle hääauton kanssa ja suunnitelkaa varasuunnitelma. Ei ole kovin hauskaa, jos vuokra-auto ei tulekaan, vanha museoauto ei käynnisty tai tunnelmassa mukana elävä bestman huomaa tässä vaiheessa, että minun olisi pitänytkin lähteä kirkosta jo vähän muita aiemmin. Hääparin ajettua pois seremoniamestarin on hyvä ottaa ohjat käsiinsä ja toivottaa vieraat tervetulleeksi jatkamaan juhlia juhlapaikalle, vaikka se olisikin itsestäänselvyys.


7. Onnittelut. Muistuttakaa hääparin vanhempia, että heidän tulee olla -suunnitelmasta riippuen- ensimmäisten joukossa juhlapaikalla. Tunnelma tiivistyy helposti juhlapaikan eteisessä, jos ennen paikoilleen siirtymistä vieraiden olisi tarkoitus kätellä vanhemmat, jotka saapuvatkin paikalle viimeisinä.

8. Lahjat. Vaikka lahjoja yhä enemmän toivotaan tilisiirtoina esimerkiksi häämatkatilille, olisi lahjoille hyvä varata oma pöytänsä ja opastaa vieraille sen sijainti heti ovella. Kaaso voi kerätä rahat ja shekit pois kuorista ja asetella kortit näkyville. Lahjoihin kannattaa merkitä hääparia varten keneltä se on saatu, jos lahja avataan ja kortti irtoaa. Tapa voi olla mitä tahansa numeroinneista listoihin.

9. Lapset. Aikuisten kesken juhlittavat häät ovat mielestäni yleistyneet viime aikoina ja hääparin toivomusta pitää tässäkin asiassa kunnioittaa. Kutsussa tulee olla kutsuttujen nimet, eikä ylimääräisiä vieraita varten ole varattu istumapaikkoja tai tarjoilua. Jos kuitenkin lapset ovat tervetulleita, heidät kannattaa kaikkien viihtyvyyden vuoksi huomioida. Järjestäkää lapsille tekemistä ja ohjelmaa vaikka erillisessä huoneessa tai nurkassa. Video pyörimään, pelejä ja piirustusvälineitä esille. Lastenhoitaja on loistava vaihtoehto, jolloin vanhemmatkin voivat keskittyä paremmin ohjelmaan. Ns. kilttejäkin lapsia on vaikea pitää hiljaa ja paikallaan tuntikausia, jos mitään heille suunnattua tekemistä ei ole.

Siskoni ja poikani vuodelta 2007. 

Tällaisia asioita minulle tuli ensimmäisenä mieleen. Uskaltaudun myöntämään olleeni kaikissa edellä mainituissa tilanteissa seuraamassa vierestä. Eikä asia vieraita häiritse (ei minua ainakaan), mutta hääparille minuutit voivat olla pitkiä, kun seistään odottamassa ja mietitään, että mitähän tässä nyt tekisi ja sanoisi. 

Ohjelmanumerot ovat jo oma lukunsa ja niistä nostaisin vielä esille häätanssin ja leikit. Häätanssia kannattaa harjoitella myös puku huomioon ottaen. Saako laahuksen nostettua ylös, kauanko jaksat sitä kannatella ja vaikuttaako se esimerkiksi tanssiotteeseen? Onko kimppu mukana tanssissa ja miten sitä tulisi pitää, jotta se ei olisi kuvissa aina kasvojen edessä? Millainen yleisö on leikkejä ajatellen? Onko vapaaehtoisia kysyttäessä monta kättä ylhäällä vai pitkiä vaivaantuneita hetkiä?


Täydelliset häät ovat hääparin näköiset, mutta vieraat huomioon ottavat. Kun asioita on mietitty tarkkaan etukäteen ja kerrottu omista toiveista muille ajoissa, voi hääpäivänä keskittyä tärkeimpään ja vain nauttia hetkestä!

6 kommenttia:

 1. Ah, niin ihana ideapläjäys! Käytän vielä hyväksi kokemuksiasi häissä;
  Olen ollut viime aikoina (niin, että muistan hääohjelmasta edes jotain) vain kaksissa häissä. Kysymys kuuluukin hääparin onnitteluhetkeä ja siihen siirtymistä, jotka olivat häissä ihan erilaiset, ja noh, mielestäni tympeät. Ekoissa häissä pari tuli kuvausten jälkeen juhlapaikalle vieraiden odotettua heitä pihalla. Porukka siitä lähti sitten hivuttautumaan onnittelujonoon. Toisissa häissä hääpari oli ennen muita paikalla ja jäi ovensuuhun odottelemaan, että vieraat saapuvat ja otti vastaan onnittelut vieraiden saapumisjärjestyksessä. Kummissakin häissä maljat kohotettiin onnitteluiden jälkeen. Eli mitä mieltä olet

  -(Kun kuvaukset on otettu kirkkoa ennen niin,) tuleeko hääpari vai vieraat juhlapaikalle ensin?
  -Alkaako vieraat tosiaan vaan lipua jonoon, vai sanooko kenties seremoniamestari ensiksi jotain?
  -..vai kohotetaanko malja onnitteluita ennen?

  Tulipas hurjan pitkä kommentti, mähän ihan innostuin! :D

  VastaaPoista
 2. Kiva, jos pohdinnoistani on syntynyt ajatuksia. :)

  Tuon onnittelujonon voi tosiaan hoitaa monella eri tavalla. Mielestäni seremoniamestari on tässäkin kohdassa tärkeässä asemassa ja kertoo ehkä jo kirkolla hääparin lähdettyä lyhyesti, miten toimitaan. Esimerkiksi: ”Hääpari lähtee kuvauksiin, joten kiirettä juhlapaikalle ei ole. Kun talon oma parkkipaikka on täynnä, voi loput autot ajaa opasteiden mukaan viereiselle pellolle. Perillä on tarjolla juotavaa ja ajankuluksi Photobooth-kuvausta kuistilla omaan tahtiin. Lahjoille löytyy oma pöytänsä salin takaosasta. Ei siirrytä vielä omille paikoille istumaan, mutta paikan voi käydä valmiiksi etsimässä. Otetaan hääpari noin neljän aikaan vastaan pihalla.” Tilanteen mukaan siis ohjeistukset tai vaikka kirjallisesti kirkko-ohjelmaan, kunhan ne annetaan. :) Autonkuljettaja voi vaikka varoittaa puhelinsoitolla seremoniamestaria, että nyt ollaan tulossa. Tällöin osataan taas juhlapaikalla ohjeistaa vieraat sopivaan paikkaan. ”Hääpari saapuu noin viiden minuutin kuluttua autolla juhlapaikan eteen. Ollaan valmiina ja hurrataan tuoreelle avioparille. Tämän jälkeen hääpari ottaa vastaan onnitteluita portaiden vieressä vanhempiensa kanssa. Morsiamen ja sulhasen isovanhemmat voisivat aloittaa.” Omasta mielestäni on juhlavampaa, että hääpari tulee paikalle vasta vieraiden jälkeen ja saa kunnon vastaanoton. Jos kuvaus on hoidettu jo aiemmin, voi auto tehdä ylimääräisen mutkan, että vieraat ehtivät rauhassa paikalle.

  Lahjat on tärkeä saada käsistä pois ennen halauksia ja lasit käsissä on myös hankala onnitella. Minusta maljat kannattaa siis nostaa vasta onnittelujonon jälkeen. Aika usein tämä tehdään omilla paikoilla, jolloin lasia ei tarvitse kanniskella sen enempää mukana.

  Toivottavasti eismerkeistä oli apua! :) Kysy vain, jos tulee muuta mieleen.

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa, kiitos PALJON vastauksestasi!! :)

  Mites sitten tuo hääparin lähteminen pois juhlapaikalta, kun kyseessä ei ole yömyöhään jatkuvat häät tai ainakin pari lähtee muita eiemmin (tai samaan aikaan) pois? Tästäkin on nähty eri variaatioita. Joko oli niin, että vieraiden liu'utessa pois kävivät he hyvästelemässä parin. Toisessa tapauksessa taas pari lähti ilman henk.koht hyvästelyjä vilkutusten saattelemana. Mitä mieltä? Ideoita, kokemuksia?

  VastaaPoista
 4. Kiva kun kyselet. :)

  Olen myös nähnyt monenlaisia lähtemisiä. Omissa häissämme olimme viimeisten joukossa juhlapaikalla, joten vieraat kävivät ripotellen kiittelemässä lähtiessään. Jälkeenpäin ajateltuna olisi ollut juhlavampaa ja kivempaa lähteä vieraiden ollessa paikalla. Tunnelma ymmärrettävästi vähän lässähtää, jos hääpari hipsii viimeisinä ovista ulos. Suosittelisin lähtemään siis silloin, kun tunnelma on kohdillaan, mutta olette kuitenkin ehtineet jo juhlia tarpeeksi.

  Kahden asiakkaani hääkuvissa on ollut upean näköinen tilanne, kun hääpari on poistunut tähtisädetikkukujaa pitkin.
  http://pukuni.blogspot.fi/2013/08/kevyt-ja-laskeutuva-pitsipuku-asiakkaan.html (viimeinen kuva)
  http://fiilistelijanpilvilinnoja.blogspot.fi/2013/09/meidan-haakuvat-ovat-taalla.html (viimeinen kuva)

  Tuollaiseen siis pyrkisin. :) Niin ja taas seremoniamestari hoitaa tilanteen niin, että kaikki tietävät hääparin olevan lähdössä. Joku tilanteeseen sopiva hurraus tai huudot kannattaa miettiä esim. kaasoille valmiiksi, mihin muiden on helppo yhtyä ja tilanteeseen saadaan kivasti ääntä.

  VastaaPoista
 5. Kiva postaus ja hyviä käytännön vinkkejä tuossa ylempään vastattuna. Itsellä on ihan sama kokemus, että juhlapaikalle tullessa on parempi, että vieraat tulevat ensin, laskevat lahjat käsistään ja asettautuvat hurrausasemiin ennen hääparin saapumista. Ja sitten maljat vasta onnittelujonon jälkeen stabiilissa paikassa, jossa esim. mukulakivillä horjahtelu ei voi läikyttää kuohuvaa mekolle, kröhöm... :)

  En ole koskaan ollut häissä, joissa hääpari lähtisi ennen vieraita. Olen kyllä kokenut itsekin tunnelman jotenkin lässähtävän, jos hääpari jää paikalle jopa ainoina henkilöinä, kun viimeiset vieraat ja jopa kaaso ja bestman poistuvat paikalta kiitellen mennessään. Kovasti mietityttääkin sitten, mitä tuossa lähtökujalla voisi huutaa, kun se "Onnea, onnea" on käytetty jo aiemmin päivällä. Tuntuu, että hieman alkoholia nauttineena tilanne voisi mennä joiltain vierailta hieman kaksimielisyyksien puolelle :o Ja mitä kummaa vieraat tekevät sen jälkeen, kun hääpari on poistunut? Jatkuuko bileet, lässähtääkö tunnelma, siirrytäänkö jatkoille vai lähdetäänkö perässä kotiin? Kiva, jos vielä näihin saisi näkemystä! :)

  VastaaPoista
 6. Minusta parhaassa tapauksessa bileet jatkuvat hääparin poistumisen jälkeen. :)

  En nyt keksi mitään erityisempää huudettavaa ja turha sitä lienee liian tarkkaan käsikirjoittaa. Vieraat huutavat mitä huutavat. :) Kyllä onnittelut ja vaikka kiitoksetkin minusta ovat paikallaan siinä tilanteessa.

  VastaaPoista

Kiitokset kommentistasi! <3